در عصر حاضر یا همان عصر ارتباطات، استفاده روزافزون از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات فرض اساسی در انجام هر فرایندی میباشد، توسعه استفاده از این ابزار در بخش دولت و حاکمیت نیز از الزامات اولیه ورود به عرصه علوم و فنون نوین است. این الزام تا حدی است که عدم استفاده از این ابزار در بدنه دولت، یکی از نشانههای توسعه نیافتگی تلقی میشود. از کاربردهای اساسی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دولت، ارایه خدمات دولتی به صورت الکترونیکی است که این امر مفهوم اصلی دولت الکترونیکی را مشخص میسازد. بنابراین دولت الکترونیکی نیاز عصر امروز است و لازم است در برنامهریزیهای توسعهای توجه بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.
با توجه به این مطلب، یکی از ابتداییترین زیرساختهای اساسی بکارگیری مؤثر فناوری اطلاعات و ارتباطات در راستای توسعه دولت الکترونیکی، فراهم ساختن امنیت شبکههای اطلاعاتی است. در کنار مسائلی چون حفظ حریم خصوصی شهروندان، موضوع جرائم سازمانيافتة دنياي مجازي بر پيچيدگي کار دولتها براي تأمين امنيت زيرساختهاي حياتي خدمات عمومي ميافزايد و امکان سوء استفاده از منابع دولتي، اهميت پرداختن صحيح و مؤثر آنها به موضوع امنيت را دو چندان ميکند. وجود امنیت اطلاعات همواره امری ضروری در فرایندهای الکترونیکی است اما در حوزه دولت الکترونیکی باید گفت که میزان امنیت بالای اطلاعات علاوه بر کارکردهای نامبرده در بالا، میتواند زمینهساز مناسبی برای جذب شهروندان به استفاده بیشتر از خدمات دولت الکترونیکی باشد. از آنجایی که ارایه خدمات دولتی به صورت الکترونیکی چند سالی است که در کشور ما مطرح شده و موضوع نسبتاً جدیدی به نظر میرسد، اولین نیاز توسعه دولت الکترونیکی جلب اعتماد شهروندان به استفاده از خدمات الکترونیکی دولت است و میتوان چنین نتیجهگیری کرد که امنیت بالای شبکههای اطلاعاتی در ارایه خدمات الکترونیکی دولت به شهروندان شرط اساسی در توسعه استفاده از این خدمات و ایجاد فرهنگ مناسب برای آن است. در این راستا فصل اول این شماره از ماهنامه به بیان مفاهیم اساسی امنیت اطلاعات تخصیص یافته است و در شمارههای آتی به بیان تفصیلیتر این مفاهیم پرداخته خواهد شد.
از طرفی بررسی پروژههای موفق اجرا شده در جهت توسعه دولت الکترونیکی در سایر کشورها، اولین قدم در تعریف پروژههای توسعه دولت الکترونیکی در کشور است. در این راستا یکی از پروژههای مهم کشور کره جنوبی در جهت توسعه دولت الکترونیکی در این کشور، کامپیوتری کردن همه عملکردهای مربوط به حق مالکیت معنوی تحت عنوان پروژه KIPOnet انجام شده است و باید توجه داشت که امنیت شبکههای اطلاعاتی نیز از نیازهای اساسی این پروژه محسوب میشود. از آنجایی که کشور کره جنوبی در سال 2010 رتبه اول در شاخصهای توسعه دولت الکترونیکی را در سطح جهان به دست آورده، بررسی پروژههای موفق این کشور در زمینه توسعه دولت الکترونیکی میتواند یکی از بهترین گزینهها برای استفاده از تجربیات کشورهای موفق بوده و به همین دلیل در فصل دوم این شماره از نشریه، به بررسی پروژه KIPOnet پرداخته شده است.
به منظور معرفی خدمات الکترونیکی ارایه شده در کشور، در فصل سوم این شماره پورتال ایران کد به عنوان وسیلهای برای تسهیل دسترسی به خدمات نظام طبقهبندی شناسه خدمات کالا معرفی شده است.
از طرفی به منظور ارایه خدمات وزارت بازرگانی به شهروندان و ذینفعان به صورت الکترونیکی، پیادهسازی پورتال دولت الکترونیکی این وزارتخانه در دستور کار قرار گرفته است، در فصل چهارم به بررسی پورتال برخی از کشورهای منتخب به منظور استفاده از الگوهای بهتر در ساخت پورتال دولت الکترونیکی وزارت بازرگانی اختصاص یافته است