ماهنامه دولت الکترونیکی - شماره شانزدهم

یکی از مهم‏ترین اولویت‏ها جهت تحقق اهداف آموزشی و پژوهشی در نظام‏ آموزشی، توسعه کتابخانه‏ها و پویایی آن‏‎ها برای ارایه خدمات اطلاع‏رسانی بهتر و بیشتر است. اما حجم انبوه اطلاعات و کمبود فضای کتابخانه‏ها، حرکت به سوی جامعه اطلاعاتی، انتظارات فزاینده مراجعه‏کنندگان کتابخانه‏ها در دستیابی به آخرین یافته‏های علمی و فناوری، سبب بروز انقلابی در این صنعت شده است. در واقع پیشرفت‏های اخیر در زمینه فناوری‏های اطلاعاتی و ارتباطی و گسترش نفوذ اینترنت، کتابداران، اطلاع‏رسانان و متخصصان فناوری اطلاعات را به اندیشه تأسیس شبکه‏های اطلاعاتی و راه‏اندازی کتابخانه‏های دیجیتالی واداشته است تا از این طریق بر محدودیت‏های کتابخانه‏های سنتی فایق آمده و خدمات کتابخانه‏ای را از طریق اینترنت و در دنیای دیجیتالی ارایه کنند. با راه‎‏اندازی کتابخانه‏های الکترونیکی، کاربران می‏توانند به شکلی منسجم و منظم، اطلاعات مورد نیاز خود را بیابند و از راه دور به منابع دیجیتالی دسترسی داشته باشند. منظور از منابع دیجیتالی، تمام فايل‏هاي كامپيوتري مانند فايل­هاي متني، فايل­هاي تصويري، فايل­هاي صوتي، فايل­هاي فيلم، فايل­هاي نقشه و ... می‏باشد. با توجه به اهمیت این موضوع و گسترش آن در سال‏های اخیر، فصل اول این شماره از ماهنامه با عنوان "منابع دیجیتالی (با تأکید بر کتابخانه الکترونیکی)"، به طرح مباحثی در زمینه منابع دیجیتالی و کتابخانه الکترونیکی اختصاص یافته است.

در فصل دوم طبق روال شماره‏های پیشین ماهنامه، مقالات منتخب آورده شده است. در این شماره یک مقاله با عنوان "پیشنهاد یک الگوی ارزیابی (اندازه‏گیری) تجارت الکترونیکی در ایران" انتخاب شده است که پس از پرداختن به تعاريف و مفاهيم اوليه و برنامه­هاي چهارم و پنجم توسعه در حوزه تجارت الكترونيكی، وضعيت داده‌هاي مورد نياز براي ارزيابي اين فعاليت بررسي شده است و در نهایت نیز شاخص­هايي جهت ارزيابي و توسعه تقاضا براي تجارت الكترونيكی در كشور پيشنهاد شده است. 

فصل سوم این شماره از ماهنامه، مطالعه موردی شرکت گوگل است که به عنوان یک شرکت بین‏المللی اینترنتی و نرم‏افزاری است و به طور تخصصی در زمینه تبلیغات، رایانش ابری و جستجوی اینترنتی فعالیت می‏کند. شهرت این شرکت تا حدی است که توجه تمامی جستجوگران در دنیای اینترنت به آن جلب شده است.

فصل چهارم این شماره نیز به ترجمه مقاله " Securing e-Government and e-Voting with an open cloud computing architecture" اختصاص داده شده است که در سال 2011 در نشریه Government Information Quarterly منتشر شده است. این مقاله با استفاده از معماری رایانش ابری و فناوری‏های رمزنگاری، به ارایه راه‏کارهایی با سطوح بالا برای دولت الکترونیکی و رأی‏گیری الکترونیکی می‏پردازد که به شناسایی موضوعاتی منجر می‏شود که نیاز به تحقیقات بیشتری دارند.